chol molekula.JPGČo by ste mali vedieť o CHOLESTEROLE

Cholesterol je potrebný pre:

§ formovanie bunkových membrán,

§ tvorbu mozgových buniek,

§ tvorbu niektorých hormónov, vitamínu D, žlčových kyselín,

§ správne fungovanie pečene.

 

Väčšina cholesterolu sa tvorí v pečeni, len malú časť telo prijíma potravou. Do krvi sa dostáva cholestrol dvomi cestami, a to priamo z pečne, kde sa tvorí 70 % cholesterolu a zvyšok z tráviaceho traktu. 

 

§ vysoká hladina cholestrolu môže viesť ku vzniku vážnych ochorení srdca

§ ochorenia srdca a ciev sú príčinou viac ako polovice všetkých úmrtí na Slovensku

§ optimálna hladina celkového cholestrolu je pod 5 mmol/l

 

Chol potrava pecen.JPGODPORÚČANIA PRE ZNÍŽENIE HLADINY CHOLESTEROLU V KRVI

§ obmedziť príjem potravín s vyšším obsahom tukov, a to mastné mäso, vyprážané potraviny, plnotučné mlieko, plnotučné mliečne výrobky, margarín, masť, vnútornosti (pečeň), cukrovinky, vaječné jedlá, maslové krémy a iné

§ obmedziť príjem alkoholu

§ konzumovať potraviny s nízkym obsahom nasýtených tukov, mliečne výrobky s obsahom tuku do 1 %, chudé mäsá, ryby, hydina bez kože, celozrnné potraviny

§ dostatok ovocia a zeleniny (najmenej 400 g/denne)

§ dostatok rozpustnej vlákniny - ovos, niektoré druhy ovocia (jablká, pomaranče, hrušky, slivky), zeleniny (ružičkový kel, mrkva), strukoviny (fazuľa, hrach). Rozpustná vláknina pôsobí na znížené vstrebávanie cholesterolu v čreve

§ znížiť príjem soli. Príjem soli by nemal byť viac ako 1 čajová lyžička (5 g) denne, vrátane skrytej soli v pekárenských výrobkoch, mäsových výrobkoch a iné

§ orechy - môžu znížiť hladinu cholesterolu v krvi napríklad vlašské orechy, lieskové orechy, pistácie a iné. Denne sa odporúča zjesť asi hrsť orechov

§ morské ryby - makrela, sleď, sardinky, tuniak, losos obsahujú omega - 3 mastné kyseliny, ktoré znižujú hladinu cholesterolu, znižujú krvný tlak a taktiež znižujú riziko vzniku krvných zrazenín. Odporúča sa jesť aspoň dve porcie rýb týždenne

§ cvičiť aspoň 30 minút denne po väčšinu dní v týždni

§ olivový olej - obsahuje zmes antioxidantov. Odporúča sa denne konzumovať 2 polievkové lyžice olivového oleja napr. pridaním do zeleninových šalátov

§ udržiavať si optimálnu hmotnosť

waistZDRAVOTNÉ RIZIKÁ PODĽA OBVODU PÁSA:

 

zvýšené riziko

vysoké riziko

MUŽI

nad 94 cm

nad 102 cm

ŽENY

nad 80 cm

nad 88 cm

 

VÝPOČET BMI (index telesnej hmotnosti)

 

BMI = hmotnosť kg

            výška m2

BMI

kategória

pod 18,5

podváha

18,5 - 24,9

normálne rozmedzie

25 - 29,9

NADVÁHA

30 - 34,9

OBEZITA I. STUPŇA

35 - 39,9

OBEZITA II. STUPŇA

 

§ nezanedbávať preventívne lekárske prehliadky

 

Ukazovatele kardiovaskulárneho rizika, a to celkový cholesterol, HDL chol., LDL chol., TAG, glukózu Vám môžeme vyšetriť v dňoch UTOROK a ŠTVRTOK v čase od 7:00 hod. do 10:00 hod. Na vyšetrenie je potrebné prísť nalačno. Nájdete nás na Regionálnom úrade verejného zdravotníctva v Čadci, 2. poschodie, číslo dverí 208.

 

kviz.JPG

Otestujte si svoje vedomosti. Celkovo je 10 otázok o cholesterole, na konci testu nájdete správne odpovede. Nie je dôležité, na koľko otázok odpoviete správne, kvízom si utvrdíte svoje vedomosti, prípadne sa dozviete zaujímavé informácie J.

1. Cholesterol je pre ľudský organizmus dôležitý

 

A. ÁNO

B. NIE

 

2. Vysoká hladina cholesterolu je hlavným rizikovým faktorom pre vznik srdcovo-cievnych ochorení, akými sú napríklad ateroskleróza či infarkt.

A. ÁNO

B. NIE

 

3. Zvýšenú hladinu cholesterolu majú len starší ľudia.

A. ÁNO

B. NIE

 

4. Za normálnu hladinu celkového cholesterolu u dospelého zdravého človeka sa považuje hodnota maximálne 5,0 mmol/l, kým u dospelého človeka so srdcovo-cievnym ochorením najviac 4,5 mmol/l.

A. ÁNO

B. NIE

 

5. Poznáme cholesterol „dobrý“ a „zlý“. Je dôležité, aby sme mali čo najviac „dobrého“ cholesterolu a toho „zlého“ čo najmenej.

A. ÁNO

B. NIE

 

6. Zdravý človek sa musí starať o svoju hladinu cholesterolu.

A. ÁNO

B. NIE

 

7. Dostatočný pohyb a úprava stravovacích návykov sú faktory, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu pri znižovaní hladiny cholesterolu.

A. ÁNO

B. NIE

 

8. Aby hladina cholesterolu klesla, je nutné prestať konzumovať akýkoľvek tuk a hlavne mäso.

A. ÁNO

B. NIE

 

9. Najúčinnejšou skupinou liekov na liečbu vysokej hladiny cholesterolu sú statíny. Podávanie liekov nastupuje obyčajne vtedy, keď úprava životosprávy nepostačuje.

A. ÁNO

B. NIE

 

10. V prípade, ak sa na liečbu vysokej hladiny cholesterolu v krvi podávajú pacientovi lieky, je tiež potrebné, aby dodržiaval zásady správneho životného štýlu, ktorými sú predovšetkým vhodné stravovanie, dostatok pohybu, obmedzenie fajčenia.

A. ÁNO

B. NIE

 

Začiatok formulára

Vaša odpoveď je nesprávna.

Spodná časť formulára

Začiatok formulára

Vaša odpoveď je nesprávna.

Spodná časť formulára

Začiatok formulára

Vaša odpoveď je nesprávna.

Spodná časť formulára

Začiatok formulára

Vaša odpoveď je nesprávna.

Spodná časť formulára

Začiatok formulára

Vaša odpoveď je nesprávna.

Spodná časť formulára

Začiatok formulára

Vaša odpoveď je nesprávna.

Spodná časť formulára

Začiatok formulára

Vaša odpoveď je nesprávna.

Spodná časť formulára

Začiatok formulára

Vaša odpoveď je nesprávna.

Spodná časť formulára

Začiatok formulára

Vaša odpoveď je nesprávna.

Spodná časť formulára

Začiatok formulára

 

Spravne odpovede Kviz.JPG

Zdroj: Cholesterol pod kontrolou: Kvíz: Čo viete o cholesterole? [online]. [citované 12.05.2010]. Dostupné z http://www.cholesterol.sk/kviz.php

 

RUVZ.JPGRegionálny úrad verejného zdravotníctva v Čadci

Oddelenie podpory zdravia