Nachádzate sa v sekcii:Podpora zdravia / Svetový deň bez tabaku – 31. máj
Svetový deň bez tabaku – 31. máj
Súbory na stiahnutie: 0 | |
Užívanie tabaku je výrazným rizikovým faktorom viacerých zhubných nádorov a ochorení. V cigaretovom dyme je obsiahnutých viac ako 7 000 chemických látok a zlúčenín, z ktorých veľké množstvo sa považuje za dokázané karcinogény. Fajčenie je podľa epidemiologických štúdií spájané s najmenej 14 rôznymi typmi zhubných nádorov. Okrem zhubných nádorov pľúc ide o nádory pažeráka, hrtanu a hlasiviek, dutiny ústnej, obličiek, močového mechúra, pankreasu, žalúdka alebo kŕčka maternice. Fajčenie prispieva tiež k vzniku aterosklerózy, cievnej mozgovej príhody, infarktu myokardu či vredovej chorobe žalúdka. K rizikám fajčenia počas tehotenstva patrí predčasný pôrod, niektoré vývojové vady či Syndróm náhleho úmrtia dojčiat. V súčasnosti fajčí približne tretina ľudí starších ako 15 rokov a tabak ročne zabije viac ako 8 miliónov ľudí. Viac ako 7 miliónov týchto úmrtí je dôsledkom priameho užívania tabaku, zatiaľ čo približne 1,2 milióna je výsledkom vystavenia nefajčiarov sekundárnemu dymu. S cieľom poukázať na zdravotné riziká spojené s užívaním tabaku a povzbudiť vlády jednotlivých krajín, aby prijali účinné opatrenia na zníženie užívania tabaku vyhlásila Svetová zdravotnícka organizácia 31. máj za Svetový deň bez tabaku (World No Tobacco Day).
Zatiaľ čo sa vaše telo začína zlepšovať, vy budete mať skôr pocit, že sa Váš stav zhoršil. Vaše telo je navyknuté na nikotín, preto obavy zo zlyhania sa objavujú v prvých týždňoch. Bezprostredne po skončení s fajčením majú ex-fajčiari rôzne nepríjemné pocity ako suchosť úst, ďasien a jazyka. Môže sa dostaviť pocit podráždenia, hladu, únavy, poruchy spánku a silnejší kašeľ. Ide o sprievodné znaky očisťovania organizmu od nikotínu. Treba však mať na pamäti, že pri odvykaní od fajčenia ide o dlhší a trvalý proces. Treba si uvedomiť že ste začali žiť zdravším spôsobom života a každým dňom ste si pridali na jeho dĺžke. Každá zmena vyžaduje čas, táto však vyžaduje aj viac trpezlivosti.
(Zdroj: www.uvzsr.sk, www.who.int)
|